Att tänka på som gäst

Det är inte de formella detaljerna som är viktigast – det som betyder mest är att vara närvarande och till stöd för sörjande anhöriga. Men för att känna sig bekväm i sammanhanget kan det ändå vara bra att känna till de vanligaste formaliteterna som förekommer vid begravning.

Klädsel vid begravning

Hur formellt man brukar klä sig på begravningar varierar. Vanligast för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Svart slips är alltid korrekt. För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumpor och en vit scarf/halsduk. Närmast anhöriga män bär vit slips.

Har du frågor eller funderingar gällande klädsel på begravning så är det bara att höra av dig till oss på Isacssons Begravningsbyrå.

Ankomst

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen.

Placering

Någon från oss på begravningsbyrån finns alltid närvarande vid begravningen och ser till att anhöriga, släktingar och gäster hittar till rätt om ceremonin hålls i en kyrka eller ett kapell.

Tal

Vill du hålla tal på begravningen ska du alltid först höra dig för med de anhöriga eller begravningsbyrån. Om det är ett så kallat tyst avsked, innebär det att begravningsakten sker utan tal.

Fotografering

Förutsatt att de anhöriga inte har något emot det, finns det ingenting som hindrar att man fotograferar eller filmar på begravningen. Rådgör för säkerhets skull med begravningsbyråns representant.